Kyrkogårdsförvaltningen

Snöstorps och Breareds församlingar har två kyrkogårdar - Snöstorps kyrkogård och Breareds kyrkogård.

Snöstorps Kyrkogård är belägen vid Snöstorps kyrka. De äldsta delarna av kyrkogården ligger runtom kyrkan och har troligtvis varit begravningsplats sedan 1200-talet. Kyrkogården är utbyggd i flera etapper ner mot Fylleåns dalgång.
Kyrkogården är indelad i kvarter som sedan är uppdelade i gravplatser. På vissa kvarter gravsätts bara urnor och andra med enbart kistor, det är dock möjligt att gravsätta urnor i kistgravar. På detta sätt kan man  bla. utnyttja gamla släktgravar även om de är utnyttjade fullt ut med kistor.
Kyrkogården har också en minneslund vackert placerad med utsikt ned över dalen.

Breareds kyrkogård
Breareds Kyrkogård är belägen vid Breareds kyrka. Också denna kyrkogård är mycket gammal, troligtvis även denna från 1200-talet eller tidigare. Breareds kyrkogård är också utbyggd i flera etapper, och det är aktuellt att bygga ytterligare ett kvarter inom en snar framtid. Kyrkogården är uppdelad i kvarter och sedan i gravplatser. Vid sista utbyggnaden 1998 anlades en minneslund, som är placerad på sluttningen ner mot samhället med utsikt över de skogsbeklädda åsarna.

Väljer man en av gravsättning i någon av våra minneslundar skall man veta att askan inte strös för vinden, utan grävs ner i marken i en minneslundsurna av förgängligt material.
Vidare blir man informerad om de regler som gäller inom våra minneslundar när man som anhörig skriver på bekräftelsen om gravsättning i minneslund.

Om man vill ha hjälp med skötsel av en gravplats, så åtar sig förvaltningen detta.
Gravrättsinnehavaren betalar in en summa till förvaltningen i förskott, förvaltningen tillämpar sig av ett årligt avräkningssystem. Det baseras på de kostnader som förvaltningen haft under året.
Frågor angående skötsel av gravplatser eller andra frågor som rör kyrkogårdarna hänvisas till kyrkogårdsexpeditionen i Snöstorp  Tfn:035-17 97 10 säkrast tisd.-torsd. Mellan 10:00-12:00 eller lämna meddelande på telefonsvararen så blir ni uppringda snarast.